Co je u nás nového?

Pomáháme s vámi zlepšovat veřejný prostor

Turistika jedině šetrně!

Podporujeme šetrné zacházení s vodou

Pečujeme o stromy

Vzděláváme i bavíme v naší Otevřené zahradě

Kontakty PR

Hlavní PR
tel.: 515 903 122 | 775 958 907
martin.gillar@nap.cz

Stromy a krajina
Adéla Mráčková

tel.: 515 903 123 | 721 468 231
adela.mrackova@nap.cz

Otevřená zahrada
Monika Urbášková

tel.: 515 903 132 | 773 775 484
monika.urbaskova@nap.cz

Veřejné prostory a doprava
Anna Petříková

Údolní 33 | Brno | 602 00
anna.petrikova@nap.cz

Šetrná turistika, Moravské vinařské stezky a vinařské akce
Zdeňka Prokopová

Údolní 33 | Brno | 602 00
tel.: 515 903 121 | 777 688 334
zdenka.prokopova@nap.cz

TZ: Stovky běžců chtějí sportovat v zelenějším prostředí

Tisková zpráva k projektu Běžím pro stromy. Fotografie ke stažení naleznete dole v přílohách.
Brno (2. srpen 2016) – RunCzech běžecká liga má za sebou jarní sérii závodů – půlmaraton a maraton v Praze a půlmaratony v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Olomouci. Téměř šest stovek běžců se během těchto závodů zapojilo do projektu Běžím pro stromy a finančně podpořilo výsadbu stromů do krajiny a obcí. Nadace Partnerství peníze rozdělí mezi šest výsadeb, které se uskuteční na podzim v Lešné, Velkém Týnci, Liptále, Orubcích, Velkých Popovicích a Rosicích u Brna. Dobrovolníci z řad místních obyvatel vysadí více než dvě stovky dřevin. Stromy mohou příznivci běhání podpořit i v podzimní sezoně, a to v průběhu registrace na zbývající letošní závody RunCzech, Birell Grand Prix Praha (10. 9.) a Sportisimo 1/2Maraton Ústí nad Labem (17. 9.), anebo při registraci na závody v příštím roce, na které se již mohou přihlásit na www.runczech.com.

Projekt „Běžím pro stromy“ funguje již dvanáctým rokem. V rámci online registrace na jednotlivé závody v Praze mohou běžci dobrovolně přispět 250 korun na výsadbu stromů. U regionálních běhů v Českých Budějovicích, Olomouci, Karlových Varech a Ústí nad Labem částka pro stromy činí 100 korun. Organizátoři RunCzech běžecké série pak nashromážděné peníze předávají Nadaci Partnerství, která je přerozděluje mezi výsadby stromů v místech, kde je obyvatelé chtějí a kde jsou potřeba.

„Běh generuje pozitivní emoce a přímo vybízí k jejich sdílení, třeba poskytnutím pomoci druhým nebo ke zlepšení prostředí okolo nás,“ říká Václav Skřivánek, ředitel RunCzech běžecké ligy, a dodává: „Nadace Partnerství patří mezi tradiční neziskové organizace, se kterými spolupracujeme, a jsme rádi, že naše spojení má reálný dopad na rozvoj přírody v České republice.“

„Díky podpoře běžců, kterým záleží na tom, v jakém prostředí se pohybují, budeme moci na podzim vysadit čtyři ovocné aleje a dva sady. Kromě toho, že lidem poskytnou příjemné místo pro odpočinek a ovoce, pomohou zlepšit ovzduší a ovlivní povětrnostní podmínky,“ říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Projekt Běžím pro stromy staví také na zapojení místních obyvatel do výsadby. Namísto anonymní zahradnické firmy se do práce pustí děti z mateřských a základních škol, jejich rodiče, členové různých sdružení a spolků i zástupci obcí, čímž chtějí organizátoři projektu rozvíjet vztah lidí k vlastní krajině i prohloubit vzájemnou spolupráci.